värde på symaskin

Vad är din gamla symaskin värd?
Vad är din gamla symaskin värd?

Jag får emellanåt frågor om vad gamla symaskiner är värda, vad man kan ta för pris om dom ska säljas o.s.v.

Du har din mormors gamla Singer 15-30, din mammas Husqvarna CB eller tant Ingeborgs trampmaskin stående. Du vill inte ha den, din syster vill inte ha den och din dotter eller son vill inte ha den, men dom kanske säger, den måste väl vara värd någonting den är ju antik!

Nånting är i alla fall bättre än ingenting, och för någon har den förmodligen ett värde. Men hur mycket? För vem? Hur hittar jag den personen? Hur fastställer man värdet på någonting man själv inte köpt, inte vet hur man använder och som man inte vill behålla?

Man måste först överväga vilket värde en maskin kan ha för köparen, vilka egenskaper/kvaliteter som är attraktiva för en eventuell kund. Orsaken till en kunds intresse har en stor påverkan på vilket pris man kan ta, och hur och var man bäst marknadsför den.

Om det verkligen är mormors gamla maskin, så kan den ha ett sentimentalt värde för släktingar eller nära bekanta.

En fungerande symaskin har alltid ett värde för dom som syr.

En snygg symaskin med ett vackert bord och gjutjärnsunderrede kan ha ett dekorativt värde för potentionella kunder. Exempel på sådana maskiner kan vara slående exempel från olika tidsepoker som den Victorianska, Jugendtiden, Art Decoperioden och Arts and Craftsrörelsens dagar.

Riktigt gamla maskiner och maskiner som representerar viktiga milstolpar i symaskinens utvecklingen har alltid ett historiskt och kulturellt värde. Här hittar man främst maskiner från den andra halvan av 1800-talet från kända och mer okända tillverkare, samt vissa maskiner från senare tid (som Singer 201 t.ex.). Till denna kategori kan även räknas maskiner som tillhört kända historiska personligheter, förutsatt att provinensen kan styrkas.

Slutligen har vi ev. samlarvärde. De flesta samlarkollektioner har ofta ett speciellt fokus, avsiktligt eller oavsiktligt. En historiskt intressant maskin har alltid ett värde för vissa samlare, medan andra koncentrerar sig på utseendet, det dekorativa. Några samlar på maskiner från det egna landet, eller på maskiner från en speciell tillverkare som Husqvarna och Singer. Andra samlar på trampmaskiner eller enbart handvevade. En del samlar på mindre maskiner eller maskiner från en viss tidsepok.

En gammal symaskin som gjort sitt och inte går att återställa till användbart skick, har också ett värde då de innehåller reservdelar som kan användas till finare maskiner som ej är kompletta och saknar delar. Värdet på reservdelarna styrs av värdet på vad samma maskin i bra användbart skick kostar.

Hur översätter man då allt detta till ett värde i pengar / försäljningspris?

Vid ett specifikt säljtillfälle är en symaskin värd det pris en säljare kan ta ut från en intresserad kund. Säsong, geografisk ort, försäljningsställe. konkurrens, personlighet, tillverkare, modell, skick, ovanlighet, historia, fullständighet, tillbehör och anledningen till att köparen vill köpa påverkar värdet. Värdet är inte fixerat, utan varierar med hänsyn till tidigare nämnda faktorer. Ändå är det bra att ha i åtanke att de flesta äldre maskiner säljs för under 1000 kronor, och ytterst sällan för mer än 1000:-.

Man kan alltid konsultera en professionell värderingsman mot en avgift, men risken är stor att avgiften överstiger värdet på din symaskin.

Här följer lite tips för att fastställa försäljningsvärdet på din maskin. En professionell värderingsman använder i huvudsak samma resurser för att fastställa ett värde. Du kan lära dig ganska mycket om ett säljpris genom att lägga ned lite tid på research. Om du sedan vill sälja symaskinen till det priset, så måste du lägga ned minst lika mycket tid i marknadsföringen.

(1) Låt en erfaren handlare titta på symaskinen. Hur mycket erbjuder han dig? Multiplicera summan med minst 2.

(2) Kolla in liknande maskiner hos handlare och notera priset. Fråga sedan hur många månader/år han haft maskinen till försäljning till det priset. Halvera handlarens pris till hälften för var tredje månad som den förblivit osåld.

(3) Lägg upp din maskin på Tradera för 100:-. Om du får bud på din symaskin så får du snart reda på vad den är värd på det försäljningsstället, och för Traderas köpare. Om du inte får några bud, så är den inte värd 100:- på den marknaden/Traderas köpare.

(4) Kolla in vad liknande maskiner säljs för på Tradera, följ auktionerna och notera slutpriset (om symaskinen sålts). Jämför din maskin med dom som sålts eller varit till salu. Var kritisk. Kan du ta lika bra eller bättre bilder än för dom som är till salu. Kan du skriva en lika bra eller bättre beskrivning än för dom som är till salu. Är du beredd att lägga ned den tid som krävs för detta och sköta allt omkring försäljningen från första bilden till att packa och skicka iväg din maskin. Om inte, gå till handlaren med en utskrift av vad dom sälj för på Tradera, och kom med ett motbud.
Kolla den allmänna prisnivån på Blocket, där det finns många symaskiner till salu. Prisnivån på Blocket är hyfsat marknadsanpassad, och plockar man ut 5-8 liknande maskiner och räknar fram ett snittpris på dessa så hamnar man oftast rätt prismässigt. Lägg in bokmärken till liknande objekt på Blocket och följ hur länge dom legat uppe, om det varit prissänkningar etc.

(5) Litet om att sälja på Blocket och Tradera. Se till att bilden/bilderna är bra och verkligen visar objektet i översikt/detalj. Skriv en bra, saklig och utförlig beskrivning där fabrikat och modell finns med och lista alla tillbehör som ingår. Glöm inte att påpeka defekter, ev. slitage, saknade delar, om maskinen överhuvud taget fungerar etc., det ger ett proffsigt och mer seriöst intryck.
Det är inte ovanligt att ovanstående saknas på många objekt som läggs upp på Blocket/Tradera, så man undrar varför säljarna ens gjort sig besväret att lägga upp det till försäljning. Bild/bilder som tagits på för långt avstånd så att man inte ser objektet. Bilder som visar baksidan på maskinen eller nedfälld i bordet, eller utan att ta av huven. Listningar utan bild/bilder. Beskrivningar utan att nämna fabrikat/tillverkare eller modell. Beskrivningar som inte tar med alla extra tillbehör som ingår. Ovanstående förfarande är ju bara korkat.

(6) Kolla efter liknande objekt hos enskilda handlare och antikhandlare som har online-auktioner. Kolla om dom sålts, och till vilket pris.

(7) Kolla på sy/symaskinsforum på ev. objekt till salu och prisnivån.

(8) Ta reda på litet om tillverkaren/historien bakom maskinen. Var det en framgångsrik tillverkare/modell? Tillverkades det många maskiner? Finns det många kvar (är den ovanlig så påverkas värdet positivt)? Är maskinen från 1800-talet? Är den från före II:a världskriget? Ålder är en viktig faktor för värdet. Den första symaskinen tillverkades 1851, och ju närmare du kan komma det årtalet desto högre blir värdet.

De flesta symaskinerna från 1900-talet tillverkades i stort antal, och många av dom har överlevt fram till våra dagar. Det gör att de är lätta att få tag på, och samtidigt håller det ner prisbilden. En del symaskinsmärken är mer ovanliga, men modellen som sådan är förmodligen mer känd under ett annat märkesnamn (flera maskiner tillverkades under många olika namn). De flesta maskinerna från 1900-talet har därför ett högre värde som bruksobjekt (om de fungerar) än som samlarobjekt. De flesta maskinerna tillverkade i plast och maskiner tillverkade i Japan, säljs för loppispriser runt 50-200 kronor.

Om du då upptäcker att din symaskin inte är värd så mycket pengar, skall du då bara slänga bort den? Absolut inte.

Nästan alla maskiner kan vara användbara för någon på grund av delarna och tillbehör. Det är inte ovanligt att delarna för sig kan ge mer än om du skulle försöka sälja hela maskinen. Speciellt gäller det delar från maskiner som behållit sin popularitet genom åren och som fortfarande är i bruk, som maskiner från 1900-talet från Singer, Husqvarna m.fl. I Sverige är inte denna marknad så stor ännu, men tittar man på eBay US och UK så är det annorlunda. Samlare letar ofta efter delar som kan användas för att restaurera 1800-tals och 1900-talsmaskiner (från den första halvan av seklet).

En maskin som har ägts och använts av en släkting eller familjemedlem kan ha ett känslomässigt värde som överstiger ett eventuellt värde i kronor. Om du upptäcker att värdet är ganska lågt, så kan deb ändå skänka glädje ät någon. Om inte de närmaste anhöriga är intresserade, så kanske det finns andra i släkten som är intresserade av att ta över den.

Om symaskinen endast är införskaffad för sitt gjutjärnsunderrede för att användas till en fantasilös vitmålad shabby chicinredning med gjuten betongskiva (gud förbjude). Se då i alla fall till att själva maskinen tas tillvara för sina delar och tillbehör och inte slängs på tippen, för den är verkligen värd ett bättre öde.

OBS - Viktigt !!!
Om du planerar att lägga upp din gamla symaskin på Blocket, Tradera eller något annat annonstorg, så läs det här först för att lyckas med din försäljning.
Har du en gammal Singer symaskin så kan du kolla när den är tillverkad här.